Rätten att publicera psalmen på webben saknas.
' . $audioinfo . '
';} if(!empty($laulettuurl)){echo 'Laulettu 1. säkeistö' . $laulettuinfo . '
';} if(!empty($melodiaurl)){echo 'Melodi' . $melodiainfo . '
';} if(!empty($saestysurl)){echo 'Säestys' . $saestysinfo . '
';} ?>Textförfattare
Frederick Pratt Green (1903–2000) verkade som metodistpräst i England. Han var en av ledarna för den engelska "hymnexplosionen". Många andliga sånger och psalmer blev till i 1960-talets England. Avläggare av denna hymnexplosion fanns också i Sverige, där Anders Frostenson och Britt G. Hallqvist var de mest produktiva psalmförfattarna. Green har ansetts vara den främste psalmförfattaren i England efter Charles Wesley (1707–1778). Green har skrivit 302 psalmer. Han var medlem i den kommitté som sammanställde Hymns and Songs (1969). I England är Green känd också som den enda 1900-talsförfattare som har skrivit en psalm för drottning Elisabet II:s "Silver Jubilee" år 1977. Green är i den engelskspråkiga delen av världen därtill erkänd som den som har kunnat uttrycka de stora kristna sanningarna på ett språkligt enkelt sätt.
"Christ is the World’s Light" trycktes först i samlingen "Hymns and Songs" och fem år senare i Kyrkornas Världsråds samling "Cantate Domino". Redan 1970 översattes texten emellertid till svenska av Britt G. Hallqvist. Den blev snabbt en av de mest uppskattade nya psalmerna i Svenskfinland.
Kompositör
Melodin är fransk, troligen första gången tryckt i Paris 1681. Kompositören är inte känd.
Innehåll
Kristus framställs i sången som världens ljus, fred och liv. Sången avslutas med en lovsång till den heliga Treenigheten, Gud som Fader, Son och Ande. Men trots detta är Kristus inte avlägsen: han kallas i alla verser vår broder. Första versen har ett klart julmotiv. I andra versen kommer fredsmotivet (peace) in. Svenskan gör en åtskillnad mellan frid (inre tillstånd) och fred (yttre tillstånd) som inte finns i många andra språk. Britt G. Hallqvist valde att översätta "peace" med fred, eftersom Kristus också enligt psalmen är en förutsättning för en yttre fred i världen, inte bara för den inre friden.
Psalmen står i psalmboken under rubriken "Kyndelsmässodagen", som är en helgdag med anknytning till julen. Den firas vanligen första söndagen i februari. Kyndelsmässodagens namn sammanhänger med den medeltida seden att denna dag välsigna alla de ljus som skulle användas i kyrkan under det kommande året. Festens bibliska firningsämne är frambärandet av barnet Jesus i templet och den gudomliga härlighet som kom in i världen genom honom och uppenbarades för oss. När den gamle Symeon välsignar barnet och dess föräldrar (Luk. 2:22–33) ser han framåt från denna händelse ända mot Golgata.
Birgitta Sarelin