1.
Vår Gud är oss en väldig borg,
han är vår sköld och värja.
Han hjälper oss ur nöd och sorg
och allt som vill oss snärja.
Nu mörkrets furste vred
han vill oss trampa ned.
Stor makt och mycken list
hans rustning är förvisst.
Likväl vi må ej frukta.
2.
Vår egen kraft är här för svag,
vi vore snart nedgjorda,
men för oss går till strid och slag
vår hjälte, Herrens smorda.
Du frågar vem han är.
Han namnet Kristus bär.
Vår Herre Sebaot,
vem kan stå honom mot?
Han fältet skall behålla.
3.
Och vore världen än så stor
och full av mörkrets härar,
så länge Gud ibland oss bor
alls intet oss förfärar.
Må världens furste då
förgrymmad mot oss stå.
Han skadar dock ej här,
ty dömd han redan är.
Ett ord kan honom fälla.
4.
Guds ord de måste låta stå,
det kan de ej fördärva.
Med oss skall Gud i striden gå,
hans Ande gör oss djärva.
Vi fritt och glatt till mods
ger ära, liv och gods.
Det allt de taga må,
stor vinst de icke får.
Guds rike vi behåller.
Martin Luther föddes den 10 november 1483 i Eisleben. Den dagen står det fortfarande Martin i vår namnsdagskalender. Under studieåren blev han munk i augustinereremiternas kloster i Erfurt. Luther kallas den evangeliska psalmsångens fader, därför att han införde församlingssång, psalmsång i vår mening, i gudstjänsten. Han såg det pedagogiska i att kyrkfolket skulle få lära sig evangeliet genom att sjunga det. Luther var själv också professor vid universitetet i Wittenberg, där han kom att verka en stor del av sitt liv. På slottskyrkodörren i Wittenberg spikade han också år 1517 upp sina berömda teser, som enligt tidens sed var ämnade som inbjudan till disputation. Teserna var skrivna mot avlatshandeln, då man köpte syndernas förlåtelse för pengar. Utan att Luther själv hade menat det blev teserna upphov till reformationen och senare den lutherska kyrkan och de andra protestantiska kyrkosamfunden. I samband med att reformationen hade tagit fart blev Luther vid 40 års ålder psalmdiktare. Han skrev 37 psalmer, av vilka vi fortfarande har ett tjugotal i vår psalmbok. Luther dog efter ett arbetsfyllt och dramatiskt liv år 1546.
Den första lutherska psalmboken var "Achtliederbuch". Den kallades så för att den innehöll åtta psalmer.
Kompositör
Sannolikt är det Luther själv som har gjort en mästerlig omformning av äldre melodistoff. Originalmelodin är rytmiskt komplicerad och har ansetts vara svårsjungen. Därför används den enklare melodiform som i den tyska psalmboken betecknas som "spätere Form". Det första trycket härstammar från 1529.
Innehåll
Textens utgångspunkt är Psaltaren 46, men texten är inte någon parafras på psaltarpsalmen. Det finns också anspelningar på andra bibelställen: Guds vapenrustning i Efesierbrevet 6:10–12 och ärkeängeln Mikaels strid med draken i Uppenbarelseboken 12:9–12. Psalmen uppfattas av många som en kamppsalm, men den är egentligen inte så stridslysten. Den som strider är Gud, människan är passiv, och kampen står mot mörkrets furste. Luther framhäver Guds ords makt i striden mot den onde. Psalmen har haft stor betydelse i Finland och sjungs alltjämt i synnerhet vid fosterländska fester. Den sjungs också vid de televiserade begivenheterna när Åbo kungör julfreden och när nyåret officiellt tas emot på senatstorget i Helsingfors.